zondag 27 september 2009

Mijn vorderingen en de ATT

Vorige week zei ik al dat ik een druk weekje heb. Nou dat is wel gebleken ook. Ik heb niet zoveel kunnen doen. 
Gelukkig had ik Bee en omdat mijn adventskalender af moet heb ik een paar draadjes gequilt. Bij elkaar toch ongeveer een derde van wat ik nog moest doen. Ik heb het niet op de foto gezet omdat je dat niet zo goed terug ziet.

Verder heb ik als voorbereiding op de komende week, vast mijn Dear Jane ontwerp bijgewerkt. Dat doe ik Met de Dear Jane CD. Ik Kan nu de rest van dit jaar vooruit. Dan weet ik zo welke stofjes ik moet pakken en voor deze keer heb ik ook de patroontjes al uitgeprint.
Hieronder een overzicht van mijn ontwerp met de ingescande stofjes.Tussendoor heb ik ook nog de handvatten van mijn tas vastgemaakt.
Als ik het zo op een rijtje zet heb ik eigenlijk best nog wel veel gedaan.

En vandaag ben ik heerlijk naar Alkmaar geweest naar de ATT. Heel veel moois gezien, meer of minder mijn smaak maar dat doet er niet toe. Alles is met liefde gemaakt en overal is iets moois in te vinden.
De jas van Jozef vond ik ook erg leuk om te zien.
Voor mij sprongen er twee quilts uit. Eén beschreef het leven van een dierenartsechtpaar. Met allemaal kleine schilderijtjes van stof, geappliceerd en geborduurd. heel mooi. De andere was een quilt met veel Kaffe Fasset stoffwen maar dan op een andere manier toegepast. Iedere keer waren er stukjes van de stof verwerkt en vervolgens op zo een mooie manier gequilt. Ik vond hem prachtig.
Ik zal voldoen aan het verzoek van de organisatie en geen foto's op internet plaatsen, maar natuurlijk wel eentje van mijn aankopen.
Na afloop nog even naar 'Uit de naad" geweest. Een kleine tentoonstelling op misschien 500 meter afstand van de ATT. Ik vond de tentoonstelling daar ook al fantastisch. Ik heb er veel inspiratie opgedaan en wilde dat ik een zakje met vrije dagen ergens in een hoekje vond.....  Hier mochten we geen foto's maken, dus die kan ik ook niet laten zien.

maandag 21 september 2009

Quilters Blessings

Dit weekend kreeg ik een cadeautje van Rob. Hij ging met de kinderen eten bij zijn ouders en ik mocht helemaal alleen thuis blijven. Mijn eten stond klaar om op te warmen en ik had 5 uur lang het huis voor mijzelf.

Dit cadeautje heb ik goed kunnen benutten voor mijn Quilters Blessings-tas. De top is bijna klaar. Het koste mij weer veel denkwerk over hoe ik de hengsels moest bevestigen als ik straks wel de bies wil laten doorlopen maar het is mij gelukt. Ik vind het ook altijd lastig om te zorgen dat alle blokken netjes op dezelfde hoogte komen, maar ook daar ben ik tevreden over (was ik het niet geweest dan had ik het ook wel uitgehaald hoor). Over een blok ben ik iets minder tevreden, De punten van de ster zitten niet zo netjes in de hoeken als de bedoeling was, maar omdat ik ook aardig aan het einde van mijn stof ben heb ik er toch voor gekozen om het te laten voor wat het is. En wie weet nu dat ik de puntjes tot in de hoeken had doorgetekend ;-)

De komende week ben ik weinig thuis, dus ik ben heel benieuwd naar wat er dan op mijn blog verschijnt.donderdag 17 september 2009

Work in Progress: Quilters Blessings

Op het blog van Bea Galler van Capricorn Quilts stond in 2008 een Stichery BOM met quilten als onderwerp. Ik vond ze erg leuk en heb ze in de loop van de tijd alle 14 gemaakt. Al heel snel had ik het idee dat ik ze wilde verwerken tot de tas voor quiltbenodigheden die ik ook al heel lang wil maken.

Toen ik samen met Lia en Kitty naar de tentoonstelling “Kunst met een Q” in Leeuwarden ben geweest, hebben we ook Galerie de Ganzerik bezocht. Wat een heerlijke winkel en wat jammer dat die niet wat dichter bij Amersfoort is. Maar daar bij Galerie de Ganzerik heb ik prachtige stofjes gevonden in de kleur van mijn sticherie. Ik had wel een beetje een beeld wat ik wilde maken dus ik heb op de gok wat stof meegenomen. Het is stof uit de serie Roman Holiday van Moda (3 sisters).

Denkproces
Vervolgens ben ik echt gaan denken, wat wil ik nu allemaal hebben.
Toen kwam ik uit op een kleinere tas/etui om mee te kunnen nemen naar bijeenkomsten. Ik had wat stukjes flanel aan elkaar genaaid als blokkenboek, heel handig, maar daar wilde ik graag een stevige (en mooie) kaft omheen.
Ook moest mijn naaldenboekje er bij gaan passen. En tot slot wilde ik dan een grote tas waar mijn A3 snijmat in past mijn 30 cm/12 inch linialen en alle losse delen die ik net heb beschreven.

Met dat in het hoofd ben ik mijn tassen en delen gaan ontwerpen. Veel bekeken op internet en toen bedacht wat ik zelf wilde. Met de ontwerpen in mijn hand ben ik stoffenplannen gaan maken (Ik kwam wel tot de conclusie dat ik nog een mooie “voeringstof” nodig had maar ik bleek een hele mooie bijpassende lap in de kast te hebben liggen. Wel geen katoen maar dat vind ik voor de voering niet erg.

Nadat ik alle ontwerpen en stoffenplannen drie keer had gecontroleerd (en ik vele nachten lang had nagedacht over hoe ik alles moest gaan naaien en of alles nu wel klopt) ben ik de stof gaan snijden. Ik heb bedacht welke blokken ik wilde toevoegen en toen kon ik kijken of dat wel uit de stof zou passen. Het moest ongeveer genoeg zijn Zeker als ik nog een heel mooi bijpassende lap uit mijn kast zou gebruiken (van jabulisa).

Naaldenboek
En toen ben ik voorzichtig maar eens begonnen met mijn naaldenboek. Niet zo moeilijk dus mooi om mee te beginnen. Om mijn naalden die uit de verpakking zijn nog te herkennen heb ik vakjes gemaakt, en ik heb zakjes gemaakt voor de verpakkingen. En tja als je 46 bent heb je een draaddoorsteker steeds vaker nodig………hmmm.

Overigens was het niet zo moeilijk om het juiste boorduurtje voor de voorkant te kiezen.

Als je op de foto's klikt worden ze wat groter.

Etui
De volgende stap was de etui/kleine tas. Ik heb goed nagedacht over wat ik er allemaal in wilde hebben, maar ook dat ik hem voor dagelijks gebruik wil hebben. Ik kan hem dus tegen de muur zetten of er aan ophangen en zo al mijn spullen pakken die ik nodig heb.

Vooral de bies met de rits ging niet zo lekker, daar had ik een denkfout bij gemaakt waardoor de hoeken te veel ruimte hadden. Alles uitgehaald en opnieuw gedaan. Tja en toen liep ik tegen mijn volgende fout aan. Hij was veel te slap voor de zware inhoud. Toen heb ik nog een keer de zijkant open gemaakt en er stevig bordkarton tussen geschoven, en weer dicht gemaakt. Maar nu ben ik er dan ook heel tevreden over.

 


Blokkenboek
En ondertussen heb ik mij ook opgegeven voor een cursus Japans appliqué bij Laura. Daar heb ik een patchworkboard bij nodig. En laat ik nou net mijn blokkenboek ook uit willen rusten met een stuk schuurpapier en ik wil dat hij geschikt is om op te strijken. Dus ja dit werd het volgende deel om te maken. Hiervoor moest ik nog eerst 4 blokken maken waarna ik het geheel in elkaar kon zetten. En toen liep ik tegen allemaal problemen aan.

Ik wilde dat de achterkant van het flanel van voeringstof is zodat de blokken niet aan de verkeerde kant gaan plakken, Eerst wilde ik tussenbladen doen maar uiteindelijk vond ik gewoon voeren en omkeren toch het mooiste worden. Daarnaast wilde ik op het flanel gewoon kunnen strijken. Aangezien de kaft met karton gevoerd gaat worden moest ik daar ook over nadenken. De folder van Xenos bracht uitkomst. Daarin stond een bakplaat van siliconen die tegen 240 graden kan. Die is ook mooi stevig dus als ik die achteraan doe wordt mijn karton ook goed beschermd als ik met water wil strijken. Maar die is ook heel dik, dus hoe bevestig ik dat dan weer. Uiteindelijk heb ik met de perforator om de 5 à 6 cm een gaat je gemaakt en daar dubbel gestikt biaisband doorheen. Je krijgt dan een soort van ringbandeffect. Dat heb ik eerst achter de 5 bladzijden genaaid en daarna wilde ik de bladzijden tussen de voor en achterkant van het boek stikken. Omdat ik dan ook al het karton er in wilde hebben werd het te dik om goed door de machine te krijgen. Ik kon ook niet maar een kant vastzetten omdat de opening van mijn naaimachine niet ruim 30 cm breed is ;-).

Goede raad was duur, maar uiteindelijk heb ik aan de vijf bladzijde een strookje stof gemaakt en die tussen de voor en achterkant gestikt. Toen was het nog steeds een hele moeilijke klus, maar het is redelijk gelukt (het kan mooier, maar soms moet je tevreden zijn).

Omdat ik bij het tekenen en knippen gelijk stukjes in het blokkenboek wilde kunnen leggen heb ik het schuurpapier zo bevestigd dat het weer uit het blokkenboek klapt. Ik heb gewoon aan de binnenkant van de achterkaft tussen de binding twee stukjes stof genaaid. Tussen deze twee stukjes stof heb ik een vel schuurpapier genaaid. Dit kan ik dus uitklappen mijn stof aftekenen, uitknippen in het blokkenboek leggen en de volgende lap pakken.

Ik hoop dat de foto’s het een en ander duidelijk maken.


En nu verder
En dit is dus het resultaat tot nu toe.


Nu mag ik verder met de tas die alles gaat herbergen.
Ik ben benieuwd tegen welke problemen ik nog op ga lopen
(en dan denk je dus werkelijk aan alles gedacht te hebben van te voren …..)

woensdag 16 september 2009

Work in progress: Cleopatra's Fan

En hier is nog een meerjaren project waar ik mee bezig ben. In de zomer van 2005 ben ik deze quilt begonnen. Het was de 2e quilt die ik ging maken en ik vond het patroon gewoon mooi. Dat hij eigenlijk voor restlapjes was bedoeld had ik nog niet zo door. Ik heb dus allemaal FQ gekocht om deze quilt te kunnen maken. Toen mijn ouders in september 50 jaar getrouwd waren zaten we met zijn allen in een huisje in Neede. Het was prachtig weer en ik heb lekker in de tuin malletjes omgetrokken en heel veel blokken geknipt. Dat ik als ervaren naaister niet op de draadrichting heb gelet was natuurlijk een beetje dom.

Dat ik deze blokken helemaal niet op de naaimachine kon naaien had ik mij ook niet gerealiseerd. En ach als je perse wilt kan het natuurlijk wel, maar met de hand leek mij ook wel eens wat.
Deze quilt wordt dus helemaal met de hand genaaid. Ik werk er aan tijdens de Bee met Kitty en Lia en tijdens vakanties en soms bij zwemles. Kortom altijd als ik iets met de hand wil doen pak ik dit. En zo gaande weg ben ik behoorlijk opgeschoten.
Ik ben met het laatste blauwe hoekblok bezig en daarna komen nog de twee gehalfeerde rode blokken.
En dan het in elkaar zetten nog. Ik denk dat ik dat ook met de hand ga doen, en dat vind ik heel moedig van mijzelf.

dinsdag 15 september 2009

Work in progress: Scherpe puntjes

In oktober 2008 heb ik een workshop scherpe puntjes gevolgd van Jacqueline de Jonge. Heel gezellig op de zolder van Heleen. Het was maar een klein quiltje maar ik heb het mijzelf weer eens moeilijk gemaakt door met verloopkleuren te werken. Het enige wat ik nu nog moet doen is het laatste verlooprandje er aan maken. Maar ja dan moet ik ernstig gaan rekenen hoe groot de stukjes zijn (eigenlijk kan ik dat heel goed maar ik moet er even voor gaan zitten). En zo wordt het dan een UFO als je er al een half jaar niets aan hebt geaan.


Het is mijn doel om deze ook dit jaar nog een AFFO te laten zijn.
(In ieder geval de top en als het kan ook de quilt, maar ik weet nog niet of ik machinaal of met de hand ga quilten.)


maandag 14 september 2009

Work in progress: Adventskalender

Mijn adventskalender ben ik dit jaar begonnen en die moet ook zeker af zijn voordat de advent begint. Uiterlijk in oktober moet ik hiermee beginnen van mijzelf. Ik moet nog een klein stukje quilten en dan een binding eromheen maken. Dat moet lukken voor 1 december. En dan nog leuke dingetjes kopen om hem mee te vullen natuurlijk.

zondag 13 september 2009

Work in progress: Naaimachinehoes

Al jaren heb ik een hoes voor mijn naaimachine in gebruik. Maar al jaren is deze nog niet af. Er moet nog steeds een binding aan de onderkant op komen. Dit is een van de UFO's die ik dit jaar af wil hebben. Je zou zeggen dat dat toch moet lukken, maar ja ik heb meer UFO's die ik als AFFO wil hebben aan het eind van dit jaar. Dus we zullen zien.....

zaterdag 12 september 2009

Work in progress: Dear Jane

Sinds oktober 2006 ben ik bezig met mijn Dear Jane. Op het forum van het quiltvirus zijn we toen met veel mensen begonnen. Het idee was één blokje per week te maken en in januari 2007 te starten.

Denkproces
Voordat je met een Dear Jane start gaat er veel denkwerk aan vooraf over kleurgebruik, formaat, wel of geen driehoeken etc. Mijn Dear Jane moest op ons bed komen als sprei. Aangezien onze kast donkerblauw bevat moest er dus i.i.g. donkerlblauw in komen. Ik vind rood wit blauw altijd een mooie combinatie, maar voor de Dear Jane mijns inziens toch te druk. Ik liet rood afvallen. Vervolgens zag ik van iemand een DJ die in het midden lichter was dan aan de randen. Dat vond ik prachtig, dus mijn DJ zou dat kleurverloop ook krijgen van lichtblauw naar donkerblauw. Toen vroeg ik mij af of ik dat regelmatig verloop moest geven of dat het wat "wolkeriger" mocht zijn. Nadat ik van Margeet een foto kreeg van een vergelijkbare blauw witte quilt wist ik dat het wel "wolkerig" mocht zijn. Ondertussen was ik nog niet tevreden met het blauw wit. Ik miste de warmte van het rood. Midden in de nacht kwam ik op het idee om het wit te vervangen voor geel/oranje. Dat is altijd een mooie combinatie en veel warmer. Toen ik daarna het boek van Joan Wolfrom over kleurenleer in handen kreeg wist ik het zeker. Deze combinatie zou het worden en ik wist ook zeker dat ik het kleurverloop ook in het oranje/geel wilde laten terugkomen.
Voor mij stond al meteen vast dat ik wilde gaan voor de hele quilt. Ik zat alleen nog even met de sashings. Omdat ik kleurverloop in de blokken heb wilde ik die ook terug laten komen in de sashing. Ik heb dat opgelost door een dubbele sashing te maken, ieder blok krijgt dus een volledige sashing (of moet je het nu een randje noemen) in de stof van het blok. Daardoor wordt de quilt meteen iets groter en past hij wat beter op ons bed.

Uitvoering
Stiekum was ik dus al in oktober 2006 begonnen met de eeste blokjes. Maar die snelle start heb ik niet vol kunnen houden. Eén blokje per week heb ik tot nu toe nog niet kunnen halen. Drukke bezigheden kwamen tussendoor. Maar het goede nieuws is dat ik dit jaar nog op schema zit. Ik heb wel ontdekt dat een blokje per weer voor mij niet zo goed werkt. Ik werk liever wat meer geclusterd dan dat ik zo hap en sanp wat werk verzet. Nu maak ik dus 4 of 5 blokjes tegelijk per maand. Ik bereid ze eerst allemaal voor en vervolgens naai ik alles achter elkaar weg. Vaak ben ik 's avonds na mijn werk en de dingen van de dag te moe om ech te denken, maar wat kant en klare blokjes in elkaar naaien lukt meestal wel. Voor september ben ik klaar.
Overigens werk ik met allemaal verschillende FQ, om straks nog goed stof bij te kunnen kopen werk ik in kruizen. Komt er nog een stofje bij dan zie je die in de hele quilt nog terug. Eerst heb ik de + en de x lijn gemaakt (aangevuld met de paar lichte blokjes). Nu doe ik de kruizen die tussen die lijnen inzitten (aangevuld met de laatste middenkleur blokjes).

Bekijken
Als je het resultaat tot nu toe wilt zien moet je even doorklikken naar mijn Dear Jane Site. Je ziet hier een totaal plaatje van al mijn blokjes. Wil je een blokje in detail bekijken dan kun je erop klikken en zie je een groter foto (meestal kun je daar de foutjes goed op zien). Ik vind dat ik redelijk netjes werk, maar soms is het toch echt "better finished than perfect"!!!!

Omdat ik geen foto heb van de hele DJ en toch een foto bij dit blog wil plaatsen, doe ik maar een foto van mijn laatste blokje. Het is I2, Kaye's Courtyard. Voor de andere DJ-ers, mijn stand is nu (88,16,4,2665)

donderdag 10 september 2009

Eerste berichtje op mijn Blog

Hier is dan mijn Blog. Ik ben dus toch maar gezwicht en van start gegaan. Ik ga echt niet dagelijks mijn blog bijhouden. Dat is niets voor mij. Maar proberen 1 keer per week iets op mijn blog te zetten moet te doen zijn. Het is de bedoeling dat ik wat van mijn vorderingen met mijn quilts ga bijhouden. Op een iets meer reguliere basis dan ik op mijn website deed. De enige website die ik wel goed  bijhield is mijn Dear Jane site. Voor een kijkje op mijn sites kun je klikken op de linkjes aan de linkerkant.
Omdat het mijn eerste blog is doe ik er een foto  bij van mijn eerste quilt die in 2004 is afgekomen.
 
Free Hit Counter