donderdag 17 september 2009

Work in Progress: Quilters Blessings

Op het blog van Bea Galler van Capricorn Quilts stond in 2008 een Stichery BOM met quilten als onderwerp. Ik vond ze erg leuk en heb ze in de loop van de tijd alle 14 gemaakt. Al heel snel had ik het idee dat ik ze wilde verwerken tot de tas voor quiltbenodigheden die ik ook al heel lang wil maken.

Toen ik samen met Lia en Kitty naar de tentoonstelling “Kunst met een Q” in Leeuwarden ben geweest, hebben we ook Galerie de Ganzerik bezocht. Wat een heerlijke winkel en wat jammer dat die niet wat dichter bij Amersfoort is. Maar daar bij Galerie de Ganzerik heb ik prachtige stofjes gevonden in de kleur van mijn sticherie. Ik had wel een beetje een beeld wat ik wilde maken dus ik heb op de gok wat stof meegenomen. Het is stof uit de serie Roman Holiday van Moda (3 sisters).

Denkproces
Vervolgens ben ik echt gaan denken, wat wil ik nu allemaal hebben.
Toen kwam ik uit op een kleinere tas/etui om mee te kunnen nemen naar bijeenkomsten. Ik had wat stukjes flanel aan elkaar genaaid als blokkenboek, heel handig, maar daar wilde ik graag een stevige (en mooie) kaft omheen.
Ook moest mijn naaldenboekje er bij gaan passen. En tot slot wilde ik dan een grote tas waar mijn A3 snijmat in past mijn 30 cm/12 inch linialen en alle losse delen die ik net heb beschreven.

Met dat in het hoofd ben ik mijn tassen en delen gaan ontwerpen. Veel bekeken op internet en toen bedacht wat ik zelf wilde. Met de ontwerpen in mijn hand ben ik stoffenplannen gaan maken (Ik kwam wel tot de conclusie dat ik nog een mooie “voeringstof” nodig had maar ik bleek een hele mooie bijpassende lap in de kast te hebben liggen. Wel geen katoen maar dat vind ik voor de voering niet erg.

Nadat ik alle ontwerpen en stoffenplannen drie keer had gecontroleerd (en ik vele nachten lang had nagedacht over hoe ik alles moest gaan naaien en of alles nu wel klopt) ben ik de stof gaan snijden. Ik heb bedacht welke blokken ik wilde toevoegen en toen kon ik kijken of dat wel uit de stof zou passen. Het moest ongeveer genoeg zijn Zeker als ik nog een heel mooi bijpassende lap uit mijn kast zou gebruiken (van jabulisa).

Naaldenboek
En toen ben ik voorzichtig maar eens begonnen met mijn naaldenboek. Niet zo moeilijk dus mooi om mee te beginnen. Om mijn naalden die uit de verpakking zijn nog te herkennen heb ik vakjes gemaakt, en ik heb zakjes gemaakt voor de verpakkingen. En tja als je 46 bent heb je een draaddoorsteker steeds vaker nodig………hmmm.

Overigens was het niet zo moeilijk om het juiste boorduurtje voor de voorkant te kiezen.

Als je op de foto's klikt worden ze wat groter.

Etui
De volgende stap was de etui/kleine tas. Ik heb goed nagedacht over wat ik er allemaal in wilde hebben, maar ook dat ik hem voor dagelijks gebruik wil hebben. Ik kan hem dus tegen de muur zetten of er aan ophangen en zo al mijn spullen pakken die ik nodig heb.

Vooral de bies met de rits ging niet zo lekker, daar had ik een denkfout bij gemaakt waardoor de hoeken te veel ruimte hadden. Alles uitgehaald en opnieuw gedaan. Tja en toen liep ik tegen mijn volgende fout aan. Hij was veel te slap voor de zware inhoud. Toen heb ik nog een keer de zijkant open gemaakt en er stevig bordkarton tussen geschoven, en weer dicht gemaakt. Maar nu ben ik er dan ook heel tevreden over.

 


Blokkenboek
En ondertussen heb ik mij ook opgegeven voor een cursus Japans appliqué bij Laura. Daar heb ik een patchworkboard bij nodig. En laat ik nou net mijn blokkenboek ook uit willen rusten met een stuk schuurpapier en ik wil dat hij geschikt is om op te strijken. Dus ja dit werd het volgende deel om te maken. Hiervoor moest ik nog eerst 4 blokken maken waarna ik het geheel in elkaar kon zetten. En toen liep ik tegen allemaal problemen aan.

Ik wilde dat de achterkant van het flanel van voeringstof is zodat de blokken niet aan de verkeerde kant gaan plakken, Eerst wilde ik tussenbladen doen maar uiteindelijk vond ik gewoon voeren en omkeren toch het mooiste worden. Daarnaast wilde ik op het flanel gewoon kunnen strijken. Aangezien de kaft met karton gevoerd gaat worden moest ik daar ook over nadenken. De folder van Xenos bracht uitkomst. Daarin stond een bakplaat van siliconen die tegen 240 graden kan. Die is ook mooi stevig dus als ik die achteraan doe wordt mijn karton ook goed beschermd als ik met water wil strijken. Maar die is ook heel dik, dus hoe bevestig ik dat dan weer. Uiteindelijk heb ik met de perforator om de 5 à 6 cm een gaat je gemaakt en daar dubbel gestikt biaisband doorheen. Je krijgt dan een soort van ringbandeffect. Dat heb ik eerst achter de 5 bladzijden genaaid en daarna wilde ik de bladzijden tussen de voor en achterkant van het boek stikken. Omdat ik dan ook al het karton er in wilde hebben werd het te dik om goed door de machine te krijgen. Ik kon ook niet maar een kant vastzetten omdat de opening van mijn naaimachine niet ruim 30 cm breed is ;-).

Goede raad was duur, maar uiteindelijk heb ik aan de vijf bladzijde een strookje stof gemaakt en die tussen de voor en achterkant gestikt. Toen was het nog steeds een hele moeilijke klus, maar het is redelijk gelukt (het kan mooier, maar soms moet je tevreden zijn).

Omdat ik bij het tekenen en knippen gelijk stukjes in het blokkenboek wilde kunnen leggen heb ik het schuurpapier zo bevestigd dat het weer uit het blokkenboek klapt. Ik heb gewoon aan de binnenkant van de achterkaft tussen de binding twee stukjes stof genaaid. Tussen deze twee stukjes stof heb ik een vel schuurpapier genaaid. Dit kan ik dus uitklappen mijn stof aftekenen, uitknippen in het blokkenboek leggen en de volgende lap pakken.

Ik hoop dat de foto’s het een en ander duidelijk maken.


En nu verder
En dit is dus het resultaat tot nu toe.


Nu mag ik verder met de tas die alles gaat herbergen.
Ik ben benieuwd tegen welke problemen ik nog op ga lopen
(en dan denk je dus werkelijk aan alles gedacht te hebben van te voren …..)

4 opmerkingen:

Marie-José H zei

Voor een zojuist gestarte blog ziet het er wel geweldig uit. Alsof je het al jaren doet. Mooie projecten werk je aan. Ben benieuwd wat er in de toekomst allemaal op gaat komen staan.

Cybele's patch zei

Welkom in Blogland Irene. Veen succes met je nieuwe blog. Je maakt prachtige dingen. Ik zet je in mijn leeslijst, dan zie ik meteen wanneer je een nieuw bericht hebt geplaatst.

christina zei

heb lang moeten zoeken waar ik een bericht kan plaasten maar zoals je ziet heb ik het gevonden.

Ook direct je site maar bekeken. Ziet er allemaal prachtig uit. Proficiat.

Je werkt trouwens super netjes.

Wat ik ook leuk vond om te zien is dat je een cursus bij dreamline hebt gevolgd. Die quilt vond ik helemaal top. Net als die voor jouw ouders'trouwdag.

Fijn dat jij ook over de streep bent om een eigen weblog bij te houden. Ik wilde het zelf eerst ook niet maar beleef er nu veel plezier aan.

Anja zei

Bijna twee jaar nadat je dit geschreven hebt plaats ik een reactie, gek he? Ik vind dat je erg netjes werkt! Super gewoon. Ik was op zoek naar een patroon o.i.d. voor een blokkenboek en bij jouw blog zie ik dus heel duidelijke foto's. Nu moet het vast wel lukken om er zelf één in elkaar te prutsen. Bedankt!
groetjes Anja.

 
Free Hit Counter